Αποτρίχωση με Laser, από ποια ηλικία ξεκινάμε;

Γράφει ο Κυριάκος Βολονάκης

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Διευθυντής & Επιστημονικά Υπεύθυνος Δερματολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της δερματολογίας ζεί μια τεχνολογική επανάσταση με την χρήση των lasers να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του δερματολογικού ιατρείου. Διάφοροι τύποι lasers προσφέρουν νέες δυνατότητες, τόσο στην θεραπευτική δερματολογικών παθήσεων, όσο και στον χώρο της αισθητικής δερματολογίας και της σύγχρονης κοσμετικής.

Η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με laser αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο που τείνει να αντικαταστήσει παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης (κερί, ξυράφι, ταινίες, κρέμες), που υστερούν όχι μόνον στην ποιότητα αλλά κυρίως στην μονιμότητα του αποτελέσματος.

Σήμερα η αποτρίχωση με laser αποτελεί την δημοφιλέστερη θεραπεία laser του δερματολογικού ιατρείου, καθώς αυξάνει συνεχώς η ζήτηση και προστίθενται νέες ηλικιακές ομάδες, όπως αυτή της προεφηβικής ηλικίας. Είναι γεγονός ότι πλέον κορίτσια από 12 ετών αρχίζουν να υποβάλλονται σε διαδικασία απομάκρυνσης ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Παραδοσιακά ξεκινούν με ξυράφι, ταινίες, κερί, ξανθιτικές ουσίες -γιατί όχι, λοιπόν, και με laser.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Η ασφάλεια της μεθόδου στα χέρια ειδικών είναι πλέον δεδομένη. Η έναρξη όμως θεραπειών με laser αποτρίχωσης, είναι απόφαση του ειδικού Δερματολόγου, ο οποίος θα συνεκτιμήσει, όχι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τριχοφυΐας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, σε συνεργασία με τον Παιδίατρο

και τον Ενδοκρινολόγο. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με δεδομένη την ψυχολογική τόνωση που μπορεί να επιφέρει η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές όπως το άνω χείλος στα κορίτσια, μπορούμε να ξεκινήσουμε συνεδρίες laser αποτρίχωσης.

Από εκεί και μετά, η προσθήκη νέων περιοχών καλό είναι να καθυστερεί και να συνδυάζεται με την ηλικιακή και ορμονική ωρίμανση του παιδιού -ηλικιακά, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας συνεδρίας laser που δεν είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί περισσότερο, και ορμονικά, για να συνδυάζεται με την έναρξη της έμμηνου ρύσης. Αδιαμφισβήτητα, το ορμονικό προφίλ είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει το μέλλον – αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την σταθεροποίησή του προκειμένου να ξεκινήσουμε.

Τα τελευταία χρόνια, στο Δερματολογικό Τμήμα της Ιατρικής Διονύσου εφαρμόζουμε στην ηλικιακή ομάδα 13 – 16 ετών, ένα πρόγραμμα αποτρίχωσης με laser περιοχών που εκτίθενται την καλοκαιρινή περίοδο (έξω μπικίνι, γάμπες, μασχάλες), που περιλαμβάνει 2 συνεδρίες προ της καλοκαιρινής περιόδου και επαναλαμβάνεται ένα χρόνο μετά. Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει την καλύτερη διαχείριση της εφηβικής απαίτησης για απαλλαγή από ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με την χρήση του laser, ενώ ταυτόχρονα «κερδίζουμε» χρόνο έως ότου ηλικιακά φτάσουμε στην περίοδο που το laser θα εξασφαλίζει ριζικό αποτέλεσμα.

Οι πιθανές παρενέργειες

Η αποτρίχωση με laser στα παιδιά και τις εφήβους, έχει τους ίδιους κινδύνους – παρενέργειες όπως και στους ενήλικες. Πρόκειται για παρενέργειες που περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο (πχ. ελαφρό ερύθημα στο δέρμα μετά τη συνεδρία, που υποχωρεί με τη χρήση κρέμας), αλλά που στα χέρια έμπειρων χειριστών, με σωστό εξοπλισμό, δεν αποτελούν αντένδειξη.

Η συνεργασία με τον Παιδίατρο και τον Ενδοκρινολόγο (όπου αυτό επιβάλλεται), η σωστή ενημέρωση των γονέων αλλά και η ψυχολογική πίεση που μπορεί να συνεπάγεται η ύπαρξη ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, είναι οι βασικοί άξονες που θα καθορίσουν τον χρόνο έναρξης και το αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν.