Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αισθητικά προβλήματα –όχι μόνον των γυναικών αλλά και των ανδρών. Παρότι δεν θεωρείται επικίνδυνη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Για να απαλλαγούμε από το πρόβλημα, πολλοί άνθρωποι αφαιρούμε τις τρίχες από το δέρμα μας με ζεστό κερί, τις κόβουμε με αιχμηρές λεπίδες ή τις διαλύουμε με χημικά αποτριχωτικά, όμως λύνουμε το θέμα προσωρινά, καθώς οι τρίχες θα αναπτυχθούν ξανά «πεισματικά» λίγες μέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Η αποτρίχωση με laser είναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για τη σταδιακή μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) το 1997 και χρησιμοποιείται πλέον από τους Δερματολόγους για πάνω από 25 χρόνια. Η αποτρίχωση με laser βασίζεται στη μέθοδο της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης (selective photothermolysis) κατά την οποία, μια δέσμη φωτός που παράγεται από το μηχάνημα laser μετατρέπεται σε ενέργεια και, φτάνοντας στο δέρμα, απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη του θυλάκου της τρίχας καταστρέφοντάς τον, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου οι γύρω ιστοί. Πρόκειται για μία μέθοδο ακίνδυνη, ανώδυνη και μόνιμη.

Η αποτρίχωση με laser είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος απαλλαγής από την ανεπιθύμητη ή/και υπερβολική τριχοφυΐα σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί με απόλυτη ασφάλεια σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμη και σε περιοχές με μεγάλη επιφάνεια (όπως η ανδρική πλάτη) ή και σε δυσπρόσιτες περιοχές (όπως η μύτη ή τα αυτιά). Ωστόσο, οι πιο συχνές εφαρμογές της αποτρίχωσης με laser αφορούν στις εξής περιοχές:

  • πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, παρειές, λαιμός)
  • άκρα (χέρια και πόδια)
  • μπικίνι και ευαίσθητη περιοχή
  • ώμοι
  • μασχάλη
  • στήθος και στέρνο
  • γραμμή κοιλιάς
  • γλουτοί
  • πλάτη και μέση (οσφύς)

Τα αποτελέσματα εφαρμογής του laser είναι εντυπωσιακά από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες. Ο ασθενής παρατηρεί την υφή της τρίχας να αλλάζει και να γίνεται ολοένα και πιο λεπτή και απαλή. Μετά από έξι περίπου συνεδρίες, επιτυγχάνεται σημαντικότατη βελτίωση και μείωση των τελικών τριχών, σε ποσοστό της τάξεως του 85% με 90%. Στη συνέχεια, και ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα που απαιτείται, θα καθοριστούν και οι επαναληπτικές συνεδρίες οι οποίες θα χρειαστούν. Στις περιπτώσεις με εντονότερη ορμονοεξαρτώμενη τριχοφυΐα, απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών. Όμως τα αποτελέσματα είναι εξίσου θεαματικά.

Συνοψίζοντας, η αποτρίχωση με laser είναι η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης, με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή γίνεται από πιστοποιημένους Δερματολόγους που διαθέτουν διεξοδική κατάρτιση και εγγυώνται την επιτυχία της θεραπείας.

Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει το πρώτο ραντεβού;

Στην Ιατρική Διονύσου, προγραμματίζουμε πάντοτε ένα πρώτο ενημερωτικό ραντεβού με έναν από τους Δερματολόγους μας, το οποίο είναι δωρεάν. Ο Δερματολόγος θα δει την περιοχή του σώματος στην οποία επιθυμείτε να κάνετε αποτρίχωση με laser, θα σας πάρει ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και θα σας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία.

Είναι η αποτρίχωση με laser επώδυνη;

H αποτρίχωση με laser είναι γενικά μια ανώδυνη διαδικασία, καθώς ο ασθενής νιώθει ένα αίσθημα τσιμπήματος ή ελαφριάς θερμότητας. Το ενδεχόμενο αίσθημα ενόχλησης ή ήπιου πόνου εξαρτάται:

· από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή του σώματος που εφαρμόζεται το laser (π.χ. άνω χείλος),

· τον αριθμό, το χρώμα και το πάχος των τριχών (π.χ. η αποτρίχωση σε μαύρες ή/και χοντρές τρίχες μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ενόχληση),

· τις ατομικές συνθήκες κατά την ημέρα που γίνεται η θεραπεία (π.χ. στις γυναίκες, ανάλογα με την ημέρα του κύκλου),

· καθώς και από την ενέργεια που θα επιλέξει να εφαρμόσει ο γιατρός.

Η μικρή ενόχληση μπορεί να περιοριστεί με την εφαρμογή τοπικά αναισθητικής κρέμας ή παγοκύστεων.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με laser;

Η διάρκεια μιας θεραπείας laser εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που υποβάλλεται σε θεραπεία. Για παράδειγμα, σε μικρής έκτασης περιοχές (π.χ. πρόσωπο, μασχάλες, μπικίνι) η εφαρμογή διαρκεί από 5 έως 20 λεπτά, ενώ για μεγαλύτερες περιοχές (π.χ. πόδια, χέρια, ανδρική πλάτη) η διάρκεια μπορεί να φτάσει από 45 λεπτά έως 1 ώρα (ίσως και παραπάνω).

Ποιο είναι το καλύτερο μηχάνημα laser αποτρίχωση;

Το gold standard στην αποτρίχωση με laser είναι, αναμφίβολα, εδώ και χρόνια, η τεχνολογία του αλεξανδρίτη (alexandrite laser), γιατί συνδυάζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Στην Ιατρική Διονύσου, διαθέτουμε laser αλεξανδρίτη τύπου ARION, το οποίο επιτυγxάνει την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε κάθε τύπο και χρώμα δέρματος και τρίχας ξεπερνώντας παλαιότερους περιορισμούς, αφού μπορεί, χάρη στις υπερσύγχρονες προδιαγραφές του, να εφαρμοστεί με απόλυτη ασφάλεια ακόμα και σε σκουρόχρωμο ή μαυρισμένο δέρμα.

Πως πρέπει να είναι ο χώρος της θεραπείας με laser;

Η θεραπεία επιβάλλεται να πραγματοποιείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δερματολογικού ιατρείου. Στην Ιατρική Διονύσου, ο χώρος που εφαρμόζεται η θεραπεία διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγιεινής και αντισηψίας. Ο ασθενής λαμβάνει την περιποίηση που χρειάζεται για να νιώθει άνεση και ασφάλεια. Η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας με laser.

Τι πρέπει να προσέχω πριν το laser;

Σε γενικές γραμμές η εφαρμογή του laser, δεν υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην έχει γίνει πρόσφατη χρήση άλλων αποτριχωτικών μεθόδων (όπως κερί ή ξυραφάκι), οι οποίες διαταράσσουν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, καθώς και να αποφεύγεται η χρήση solarium ή η εφαρμογή self-tanning προϊόντων.

Τι πρέπει να κάνω μετά την αποτρίχωση με laser;

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, προτείνεται η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας, ενώ είναι σημαντική η χρήση αντιηλιακού στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ερυθήματος (κοκκινίλας), συστήνεται η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών σε μορφή κρέμας πρόκειται για φυσιολογικό και παροδικό φαινόμενο.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες για το τελικό αποτέλεσμα της αποτρίχωσης με laser;

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την πλήρη εξάλειψη της ανεπιθύμητης  τριχοφυΐας ποικίλλει και εξαρτάται από την περιοχή εφαρμογής, τον τύπο του δέρματος και την ποιότητα της τρίχας αλλά και από άλλους παράγοντες (ηλικία, ορμονικό προφίλ, λήψη φαρμάκων, μεταβολισμός, stress κλπ.).

Τι διαφορετικό ισχύει για την αποτρίχωση στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές;

Οι περιοχές του προσώπου, του λαιμού, του στήθους και της κοιλιάς στις γυναίκες θεωρούνται ορμονοεξαρτώμενες. Η έντονη τριχοφυΐα σε αυτές παρατηρείται συχνά σε γυναίκες με ορμονολογικά προβλήματα (πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις θυρεοειδούς κλπ.), γι’ αυτό και η αποτρίχωση με laser σε αυτές συνήθως απαιτεί περισσότερες συνεδρίες. Στις περιπτώσεις αυτές, οι Δερματολόγοι της Ιατρική Διονύσου σας παρέχουν ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση στο θέμα της τριχοφυΐας, σε συνεργασία με ιατρό Ενδοκρινολόγο ή Γυναικολόγο.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει αποτρίχωσης με laser;

Σήμερα, η αποτρίχωση με laser είναι η δημοφιλέστερη θεραπεία laser του δερματολογικού ιατρείου, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση και προστίθενται νέες ηλικιακές ομάδες, όπως αυτή της προεφηβικής ηλικίας. Είναι γεγονός ότι πλέον κορίτσια από 12 ετών αρχίζουν να υποβάλλονται σε διαδικασία απομάκρυνσης ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Παραδοσιακά ξεκινούν με ξυράφι, ταινίες, κερί, ξανθιτικές ουσίες -γιατί όχι και με λέιζερ. Η ασφάλεια της μεθόδου στα χέρια ειδικών είναι πλέον δεδομένη. Στην Ιατρική Διονύσου, αναλαμβάνουμε περιστατικά αποτρίχωσης με laser σε προεφηβική ηλικία, η έναρξη όμως των θεραπειών είναι απόφαση του ειδικού Δερματολόγου, ο οποίος θα συνεκτιμήσει, όχι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τριχοφυΐας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, σε συνεργασία με τον Παιδίατροκαι και τον Ενδοκρινολόγο. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με δεδομένο την ψυχολογική τόνωση που μπορεί να επιφέρει η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές όπως το άνω χείλος στα κορίτσια, μπορούμε να ξεκινήσουμε συνεδρίες laser αποτρίχωσης.